Recent

Activatie trends 2017


Voor Promz Magazine hebben we onderzoek gedaan naar de beste premium acties van afgelopen jaar. Tevens hebben we gekeken naar kansen en trends voor 2017.

NL loves F1
Een van de eerste activatie trends die we zien is de populariteit van Formule 1. Het aantal activaties rond Formule 1 zal in een record tempo groeien. Belangrijke stimuli daarbij is het aanhoudende succes van Max Verstappen waardoor Nederland helemaal race minded wordt. Denk ook aan Heineken die onlangs groots in Formule 1 is gestapt en hier vol mee aan de bak gaat. In de slipstream zullen vele andere merken gaan volgen.

Lokale kracht
“Think Global, act local” is een bekende business visie. Nog sterker kan zijn ook lokaal te denken! Jan Linders supermarkten in het Zuiden van het land laten dat mooi zien. Een spaaractie die je uitdaagt om je eigen club te bouwen. Een soort Lego voetbalpoppetjes die qua outfit helemaal in de lokale voetbalclub kleuren zijn gestoken. Maar ook het veel grotere Albert Heijn onderkent de kracht van lokaal denken niet. Onlangs introduceerde AH als pilot in Utrecht een spaarprogramma voor gratis lidmaatschap van lokale sportclubs. Het doel is naast traffic genereren, kinderen meer laten bewegen en lokale sportclubs steunen met een toestroom van nieuwe actieve leden.

De power van partnerships
Steeds vaker worden activaties campagnes opgezet met partnerships. Niet korte termijn gericht “joints” maar juist strategische samenwerkingen. Dit zorgt voor een grotere kans op succes zoals onlangs via onderzoek hard werd gemaakt. Mooie voorbeelden zagen we dit jaar al. Zoals Jumbo/Red Bull met hun gezamenlijke race dagen activatie. Of nog actueler, Febo die via een partnership met Unox de rookworst kroket gaan introduceren. Eerst als limited edition maar bij een succes krijgt dit een vervolg. Samen een markt ontwikkelen en activeren daar gaan we in 2017 zeker meer over horen.

lees verder

Top 10 premiumacties 2016


Net als vorig jaar hebben we op basis van consumenten onderzoek weer een top 10 van premiumacties samengesteld. Van de vele honderden activatie campagnes die met namen vonden plaats in de fast moving, retail of dienstverlening sector in 2016 werd een sectie gemaakt.
Via het continu activatie barometer onderzoek werd het afgelopen jaar een drietal metingen bij de consument gehouden. Elke activatie campagne werd bij 600 consumenten, representatief voor Nederland, onderzocht op verschillende aspecten als aantrekkelijkheid, passendheid bij het merk, sympathie, toegevoegde waarde van partnership, vernieuwendheid en deelname bereidheid. Op basis van dit laatste criteria, deelname bereidheid, werd een top 10 samengesteld van activaties die gebruiken maken van een premium. Niet sec gratis premiums maar ook promo-items dat ingezet werden als self liquidator, spaar actie of als beloning in een win activatie. Hoe zag deze top 10 premiumacties er voor 2016 uit:

1. Albert Heijn Moestuinpotjes sparen
2. M&M’s Gratis M&M’s Bowl
3. Warsteiner 500 jaar Reinheitgebot glazen
4. Dekamarkt Spaar voor gratis Guzzini glazen
5. Gazelle Win de fiets van je sportheld
6. Amstel Radler Gratis koelkast op de zaak
7. Spar Spaar alle dierenveters
8. Albert Heijn Dino spaaractie
9. Samsung Gratis Gear VR
10. Jumbo Race dagen

De kracht van herhaling
Retailers zijn met 5 activaties goed vertegenwoordigd in deze top 10. Op een vinden we de winnaar van vorig jaar terug Albert Heijn moestuinpotjes. Opnieuw weer een fantastische activatie die door zijn herhaling alleen maar krachtiger werd. Het mooie van AH moestuintjes is dat je als consument elk jaar weer nieuw zaaigoed moet hebben dus succes verzekerd de komende jaren! Albert Heijn moestuinpotjes sparen 2016 kende een hogere geholpen bekendheid (92% versus 87% in 2015). Op alle andere variabele scoorden beide AH moestuin spaaracties zeer hoog met als enige verschil dat vernieuwendheid dit jaar lager was maar daartegenover staat dat passendheid bij AH een veel hogere waardering heeft. Op basis van deze resultaten is een AH Moestuintjes acties in 2017 een logische stap.
Ook M&M’s zocht het dicht bij huis. Gratis bij 2 zakken M&M’s een M&M’s bowl naar keuze. Meteen in de supermarkt kon de consument kiezen uit een van de 5 verschillende M7M’s bowl’s. Een actie de een brede doelgroep aansprak, hoog scoorde op passendheid bij het merk en deelname bereidheid. Het zelfde geld voor Warsteiner. Bierglazen zijn oud als de weg naar Rome. Toch weet Warsteiner hier een bijzondere draai aan te geven. Te viering van 500 jaar Reinheitgebot, het oudste keurmerk ter wereld, heeft men een drietal design glazen laten ontwikkelen elk rond een van drie natuurlijke ingrediënten die in Duitse bier mogen zitten. Niet vernieuwend maar wel effectief qua passendheid bij het merk en deelname bereidheid. Dat geldt ook voor Dekamarkt met zijn spaaractie voor glazen. Men biedt gratis zomerse kunststof glazen aan van het joint partner Guzzini. De consument beoordeeld deze Dekamarkt activaties als erg sympathiek.

Olympisch succes
In het jaar zonder Oranje op het EK-voetbal waren de verwachtingen dat veel bedrijven in zouden springen op de Olympische Spelen van Rio. Ondanks de positieve verwachtingen van TeamNL durfden met name bedrijven die geen officiële sponsor band hadden om in te haken op dit sport events. Gazelle wist met zijn uitgekiende Olympische campagne rond fietsen van sporthelden heel veel goodwill te winnen. Niet alleen vond de consument dit de beste Olympische activatie maar ook de Olympische sporters waren verguld van de Gazelle fietsten die in Rio gereed stonden als men even wilde genieten van hun vrije tijd. Even activatie die qua passendheid bij Gazelle en sympathie het erg goed deed.
Ook Samsung bleef met zijn Olympische campagne dicht bij huis. Het unieke van de nieuwe Samsung galaxy 7 phone zijn de virtual reality mogelijkheden. Deze werden maximaal benut in de Olympische activatie campagne waarbij een gratis virtual reality gear cadeau werd gegeven bij een nieuwe Samsung galaxy 7. Windsurfer en Olympisch gouden medaille winnaar Dorian van Rijsselberge speelde een hoofdrol waarbij de consument op spectaculaire manier kennis kon maken van de virtual reality mogelijkheden die Samsung biedt. Zeer vernieuwend en hoog scorend met name bij de jongere deel van doelgroep.

Meest vernieuwende premium
Op plek 6 vinden het premium dat volgens de consument het meest vernieuwend was: de Amstel Radler 0.0% koelkast voor op de zaak. Eigenlijk meer een Business-to-Business activatie waarbij het bedrijfsborrel moment extra gefaciliteerd werd. Bij bestelling van 18 trays krijg je helemaal gratis een Amstel Radler 0.0% koelkast voor op kantoor. Een verfrissende aanpak die dit drankje nieuwe gebruiksmomenten geeft.

Altijd positief om te zien dat ook kleinere partijen kunnen scoren met een goede activatie. Na Dekamarkt zien we ook Spar supermarkten goed presteren met een opvallende activatie. Gratis een setje dierenveters cadeau bij een besteding vanaf €15,-. Zeven verschillende dierenveters kun je sparen bij een activatie die men samen met support van partner National Geographic houdt. Een slimme Spar actie die door consumenten als zeer aantrekkelijk en sympathiek beoordeeld werd.

Nog meer dieren maar dan uitgestorven vinden we terug op plek acht. Albert Heijn weet als geen ander activaties 360 graden rond in te zetten. De AH spaaracties met De Dino’s is daar weer een schitterend voorbeeld van. Als extra innovatie hebben ze aan deze actie virtual reality elementen toegevoegd. Zo kunnen kids de Dino’s heel in 3D ervaren wat een extra spannende experience geeft. Ook het educatieve karakter krijgt aandacht door de inzet van Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk. Een avontuurlijke spokesman die zowel jong als oud aanspreekt. Niet voor niets uitgeroepen is deze actie door de vak-jury van Promz tot premium promotie van het jaar uitgeroepen. Als we kijken naar de consumenten waardering van deze Dino’s actie dan is opvallend dat juist het vernieuwende elementen zoals gebruik van virtual reality bij de consument minder duidelijk overkomt. Misschien heeft dat te maken de gelaagd het van de communicatie van dergelijke grootste activaties.

Tot slot de meest snelle activatie is zonder twijfel: Jumbo familie race dagen. In samenwerking met Red Bull was op het circuit van Zandvoort in juni twee dagenlang alle F1 spektakel te beleven die je maar kunt bedenken. Het succes van Max Verstappen, die tijdens de actieperiode zijn eerste F1 Grand prix overwinning boekte, was een enorme stimulans dat Nederland uit zijn dak ging voor deze activatie. Ruim 200.000 bezoekers en lange files bij het circuit van Zandvoort waren het gevolg.

lees verder

Consument zeer betrokken bij Olympische sporters

De betrokkenheid van de Nederlanders bij de Spelen en de interesse in Rio was groot. In de media lag de focus echter te veel op medailles, en te weinig op mooie Nederlandse sportprestaties. Het aantal Olympische campagnes was aanzienlijk minder dan tijdens Londen 2012. Gazelle, FrieslandCampina en Samsung scoorden als meest gewaardeerde Olympische campagnes.

Dit blijkt uit de Olympische Barometer, een online onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox in samenwerking met Activate&co heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van n=801 Nederlanders in de leeftijd van 18-70 jaar. Het veldwerk vond plaats van 18 tot en met 23 augustus, aan het einde van de Spelen.

Nederland zeer betrokken bij Nederlandse Olympische sporters
Driekwart van de Nederlanders (76%) voelde zich tijdens de Olympische Spelen in Rio zeer of tenminste enigszins betrokken bij de Nederlandse Olympische ploeg. Een bijna even grote groep (71%) volgde de berichtgeving over de Spelen in de media dan ook goed; vier op de tien ruilden zelfs nachtrust in om Rio in de kleine uurtjes live te kunnen volgen.
Onderzoek rond de Olympische Zomerspelen in Londen van 2012 liet wat betreft interesse en betrokkenheid nagenoeg gelijke uitkomsten zien. Tijdens de Winterspelen in Sochi van 2014 werden echter nog wat hogere niveaus gemeten, maar de prestatiedichtheid was daar dan ook wel extreem hoog. Toen meldden ruim vier op de tien Nederlanders (44%) dat de goede prestaties van de Nederlandse wintersporters hun humeur positief beïnvloedden; in Rio is dat met 31% veel minder.

Gemengde gevoelens over Rio… en de media
Een kwart van de Nederlanders (27%) heeft de Spelen door de verhalen over corruptie en fraude met gemengde gevoelens bekeken. Een nog iets grotere groep van 29% meent dat de Nederlandse media daar ook meer aandacht aan hadden moeten besteden. Veel sterker is echter de kritiek op de media als het gaat om de bijna eendimensionale aandacht voor Nederlandse medailles. Bijna de helft (46%) meent dat de focus te veel op goud-zilver-brons lag, en te weinig op mooie sportprestaties van Nederlandse atleten. Slechts 13% is het daar niet mee eens.

De Spelen als inspiratie om zelf te gaan sporten
Ruim vier op de tien Nederlanders (43%) hebben weer plezier beleefd aan de al dan niet hernieuwde kennismaking met voor hen weinig bekende sporten. Op zijn minst net zo aardig is de vaststelling dat vijftien procent, vooral mannen en jongeren tot 35 jaar, zich door de Spelen hebben laten inspireren om zelf ook wat meer te gaan bewegen. Voor henzelf en in het kader van de doelstellingen van NOC*NSF is dat natuurlijk pure winst.

Van Gelder & Grolsch Radler 0.0%
Maar liefst 93% van de Nederlanders heeft iets van ‘het voorval Van Gelder’ meegekregen. Bijna de helft (45%) had hem in navolging van de Chef de Mission ook naar huis gestuurd, precies een kwart had de affaire ter plekke onder het tapijt verstopt. De inhaker op deze kwestie van Grolsch Radler 0.0% is door 31% van de populatie gezien. Ondanks de nodige commotie vindt bijna tweederde van deze groep de uiting goed geslaagd of best wel leuk; een minderheid van 15% ervaart haar als respectloos naar de turner.

Eindoordeel: de sporters een 7,5, de Chef de Mission een 6,0
Bij het uitdelen van de eindcijfers krijgen de Nederlandse sporters een 7,5. Dat is een dikke voldoende, die alleen wat bleek afsteekt bij de 8,8 die de atleten in Sochi kregen. Via de 6,9 voor de berichtgeving op tv (Sochi 7,7!) en de 6,5 voor de organisatie van de Spelen (Sochi 7,1) eindigt de cijferreeks met een krappe 6,0 voor het optreden van de Chef de Mission. Maar in die functie ligt het sluiten van de rijen natuurlijk opgesloten.

De Spelen naar Nederland?
Minister van Sport Edith Schippers gooide een balletje op, minister-president Mark Rutte sputterde al heel snel tegen. Hij heeft de Nederlanders daarbij aan zijn zijde. Evenals tijdens de OS in Londen is 31% is voorstander van dit idee, 41% is tegen. Die tegenstand was in Londen nog 51%: de groep ‘neutraal’ is van 18% naar 28% gegroeid. Inderdaad, het gaat weer wat beter met de BV Nederland.

Gazelle de beste Olympische campagne, FrieslandCampina zilver en Samsung brons
Rond en tijdens de Spelen in Rio liepen er in Nederland 44 nationale Olympische campagnes (zie http://www.activatiebarometer.nl/olympische-actie-teller-2016/), eenderde minder dan rond London 2012 toen de teller pas stokte bij 67 stuks.

Minder officiële sponsors van IOC of NOC*NSF besloten ditmaal om hun Olympische partnership breed te activeren, zoals McDonald’s, Randstad, Coca Cola en Lotto. Een aantal bedrijven koos daarnaast voor samenwerking binnen de gezamenlijke NOC*NSF campagne TeamNL – Echt Oranje. Brengt Olympische sporters dichterbij dan ooit. En waarschijnlijk droeg de strenge naleving van de Olympische logo- en merkregels ook bij aan de forse terugloop van inhaakcampagnes van bedrijven die geen sponsor zijn.
Desondanks werd een shortlist van negen Olympische inhaakcampagnes in dit onderzoek door de Nederlandse consument beoordeeld. Let wel: het ging hier om geïntegreerde mediacampagnes, niet om eenmalige advertenties of uitingen op social media zoals die van Grolsch. Overall is Gazelle (Sponsor van de vrije tijd van TeamNL) dan de duidelijke winnaar, gevolgd door FrieslandCampina (Sterk met Campina) en Samsung (Beleef de Olympische spelen in Virtual Reality). Samsung heeft weliswaar de meest vernieuwende campagne, die van Gazelle is in de perceptie van de consument sympathiek en passend bij het merk. De campagne van FrieslandCampina wordt over de hele breedte goed beoordeeld, zonder duidelijke uitschieters.
In algemene zin meldt tien procent van de Nederlanders dat ze op een of andere wijze hebben meegedaan aan een Olympische actie, nagenoeg gelijk aan de negen procent van Sochi maar duidelijk meer dan de karige vier procent van Londen. Let wel: dit inhaken kan ook betrekking hebben op de aankoop van een Olympische slagroomsoes bij de lokale banketbakker.
Interesse in het totale Olympisch Barometer onderzoek Rio 2016? Bel Ruurd Hielkema van Trendbox 020 6694414 of Frank de Bruin van Activate&co 0626314948

lees verder

Gratis Focus op 2016

Focus op 2016: Klik hier om gratis boekje aan te vragen

Wat gaat het nieuwe jaar allemaal brengen?

Met het consumenten onderzoek “Focus op 2016″ willen we daar antwoord op geven. Actuele consumententrends, nieuwe inzichten en kansen die we graag met je delen om o.a. brand & business activations meer succes te geven. Het wordt om het eens politiek correct te zeggen, een sober doch rechtvaardig jaar met als highlights:

 • Jongeren zijn veel optimistischer dan 50 plussers over 2016
 • 43% van de Nederlanders vindt dat ons land echt vol is
 • Bijna 90% van Nederlanders heeft er blind vertrouwen in dat een EK zomer zonder Oranje best gezellig gaat worden mede door de BBQ
 • We gaan meer op gevoel dan op prijs kopen
 • Online boodschappen en maaltijdboxen zijn in 2016 nog geen game changers
 • De Nederlander is alles behalve festival moe!
 • Ruilen en delen worden minder populair
 • Activaties met een “groen” randje zorgen voor meer succes!

Wil je het digitale boekje Focus op 2016 met consumententrends, nieuwe inzichten en kansen gratis ontvangen? Klik hier

lees verder

Top 10 premiumacties van 2015

Groen, geel, klassiekers en special days

Zo aan het eind van het jaar is het altijd weer een mooi moment voor reflectie. Even een terugblik naar wat het promotievak weer voor een bijzondere activaties heeft voort- gebracht. Welke trends zien we op basis van al die acties? En: de top 10 van de beste premiumacties van 2015 volgens de consument.

Download PDF

Laten we maar meteen met het laatste beginnen. Van de vele honderden activatie campagnes in 2015, die met name plaatsvonden in de fast moving, retail of dienstverlening, werd een selectie gemaakt. Via het continu activatie barometer onderzoek (powered by Trendbox en Activate&co) werd (tot en met de eerste week van november) een drietal metingen bij de consument gehouden. Elke actie werd bij 600 consumenten onderzocht op verschillende aspecten als aan- trekkelijkheid, passendheid bij het merk, sympathie, vernieu- wendheid en deelname bereidheid aan de acties. Op basis van de deelnamebereidheid werd een top 10 samengesteld van acties die gebruiken maken van een premium. Een speciaal ontwikkeld item dat ingezet werd als gratis premium, als self liquidator of als prijs in een win-actie. De top 10 van premium- acties in 2015 ziet er dan volgens de consument als volgt uit:

 1. Albert Heijn: Begin je eigen moestuin, spaar voor gratis moestuinpotjes
 2. Honig: Win elk uur de Honig Versbox!
 3. Blue Band: Spaar gratis koekvormpjes
 4. Heineken: Gratis Heineken Speakerkratje
 5. Chio: Spaar voor gratis online film
 6. Jupiler: BBQ Multitool gratis in iedere bak Jupiler
 7. Texaco: e-Book cadeau bij iedere tankbeurt
 8. Jumbo: Sparen voor de allerleukste kinderboeken
 9. DekaMarkt: Spaar nu voor gratis messen
 10. Plus: Spaar nu voor 16 eigenwijze Minions

Nieuwe evergreen?

Als absolute winnaar kwam de ‘groene’ Albert Heijn moestuin- actie naar voren. Na het succes van de IENS Dineractie in 2014, opnieuw in 2015 activatie-succes voor Albert Heijn. Een terechte winnaar volgens de consument (en vele vakgenoten), mede door de perfecte organisatie rond deze activatie. Waarschijnlijk is hier- mee een nieuwe ‘evergreen’ geboren!

Nummer 2 is ook al een activatie die ‘groen’ ziet, te weten Honig, die elk uur een kist met verse groenten liet winnen. Een slimme shoppersactivatie, die consumenten stimuleerde om samen met Honig iets lekkers met groenten op tafel te zetten. Natuurlijk zijn ook andere bekende merken, die elke keer weer succesvolle premium activatiecampagnes weten te ontwikkelen, present. Blue Band haakte in op de ‘bak’ hype die in Nederland heerst en beloonde zijn klanten met gratis bakvormpjes, die men kon afhalen bij Blokker. Heineken, op zijn beurt, trakteerde kopers van een krat Heineken op een gratis wireless ‘krat-speakertje’. Succes verzekerd, want dit item vloog letterlijk de supermarkt uit. Jupiler, mannen weten waarom, stookte het vuur op rond de BBQ-beleving. Naast tv-spots en sponsor van het tv-programma Grillmasters gaven zij als merkactivatie een BBQ Multitool cadeau in elke bak (Belgisch voor krat) Jupiler.

Chio en Texaco wisten te scoren met spaaracties voor gratis downloads. Chio popcorn bood thuis gratis topfilms kijken aan via partner Pathé. Texaco deed hetzelfde met 12 actuele e-Books via digitale uitgever Elly’s. Bijzonder, vind ik, dat beide acties het goed deden qua deelnamebereidheid, daar algemeen toch geldt dat consumenten weinig tot niks overhebben voor down- load items. Supermarktketens, Jumbo, DekaMarkt en Plus maken de top 10 compleet met spaaracties rond kinderboeken, messen en de filmhit Minions.
Kijkend naar deze top 10 van premiumacties, valt op dat het bijna in alle gevallen gaat om het aanbieden van een gratis premium, al moet hier in zes gevallen wel voor gespaard worden. Retail, met name supermarkten, en fast movers zijn beide verantwoor- delijk voor de helft van de top 10 vermeldingen in 2015.

Opvallende activatietrends 2015

Klassiekers

Het afgelopen jaar was er een fors aantal activaties die gebruik maakten van de ‘klassiekers’ onder de premiums. Glazen-acties bij o.a. Gall&Gall, Trekpleister, Albert Heijn, Plus, Warsteiner, Hertog Jan, La Trappe en Grolsch. Handdoeken-acties bij o.a. BP, Aquarius, Etos, ING en Esso. T-shirts bij Heineken, Shell, Fox sport, Jumbo, Kärcher, etc. Door zo’n hoge frequentie van dergelijke acties met ‘klassiekers’ is succes een stuk minder vanzelfsprekend.

Special days

Een andere opvallende trend is dat steeds meer merken een bepaalde dag claimen voor hun producten. Het succes van woensdag gehaktdag kreeg concurrentie van vrijdag Iglo-visdag, zondag-bakdag van Dr Oetker, dinsdag Deensdag, Jack Daniel’s Jack Friday en woensdag Hakdag. Activatiecampagnes waar je toch minimaal 52 dagen mee aan de slag kunt!

Opvallend is dat juist een ander fenomeen, te weten de Drie Dwaze Dagen, dit jaar voor het laatst plaatsvond. De Bijenkorf nam na ruim 25 jaar afscheid van dit activatie fenomeen. Het past niet meer bij de formule van de Bijenkorf, was de verkla- ring. Ik ben benieuwd of men hier niet op terugkomt, want de omzetkracht van deze activatie was enorm. V&D sorteerde alvast voor om de Drie Dwaze Dagen binnen te halen. Gelijktijdig met de laatste Drie Dwaze Dagen voerde V&D in exact dezelfde gele actiekleurstelling zijn prijzen-event Hebbes! Een erg toepasselijke naam in dit kader…..

Geel

De gele kleur zagen we in 2015 ook dominant terug bij veel acties die inhaakten op de Tour de France. Natuurlijk, de start van deze wielerwedstrijd was in Utecht en dat zorgde voor extra inhaakacties. Sponsors als Skoda, Lotto, Alpecin en Jumbo pakten flink uit met activaties. Maar ook niet-sponsors als Amstel Radler, Princess Travel, PowerBar en – verrassend – Hema/Vriendenloterij waren actief met Tour de France acties. Dergelijke Tour-acties ontberen een brede doelgroep interesse, maar misschien dat de uitschakeling van Oranje voor het EK 2016 de Tour-acties positieve stimuli gaan geven.

Designers

Ook een trend is dat designers steeds vaker in activatiecampag- nes een hoofdrol spelen. H&M maakte een evergreen van zijn limited edition designers collection. Elk jaar tekent een andere mode ontwerper voor een unieke H&M collectie. Dit jaar stond de jonge Oliver Rousteing van het merk Balmain met zijn collectie in de H&M spotlights.

Hema koos een iets andere route door een groep jonge designers onder de naam Moam-collectief een aantal items te laten ontwer- pen. Vanaf begin december lagen deze kwalitatieve design- en modecollecties klaar bij de Hema. Ook IKEA maakte onlangs bekend een samenwerking te starten met de Nederlandse desig- ner Piet Hein Eek, bekend van zijn sloophoutmeubels. Dat zou zomaar volgend jaar, na de AH moestuin actie, de tweede ‘groene’ evergreen actie kunnen worden!

Zo kende het afgelopen jaar opvallende groene en niet te vergeten gele acties. Op naar 2016 dat zeker kleurrijke kansen biedt

lees verder

BBQ’en is puur en verbindt, maar grillprestaties zijn mager

BBQ’en is een zeer populair fenomeen dat maar liefst 91% van de Nederlanders aanspreekt. Emotioneel is het een gezellig feest van verbinding en tijd voor elkaar maken. Rationeel wordt het gezien als een heel natuurlijke manier van eten bereiden. Zeker bij mannen roept BBQ’en hoge aspiraties op, maar gemiddeld beoordeelt de Nederlandse grillmaster zichzelf maar met een even bescheiden als mager schoolcijfer van 6,4. Dit blijkt uit het eerste Nationale BBQ Onderzoek dat marktonderzoeksbureau Trendbox in samenwerking met activatiebureau Activate&co heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van n=803 Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar.

BBQ’en: feest van verbroedering

Er wordt nogal eens geklaagd over de individualisering van de samenleving en het gebrek aan bindende elementen. Dat laatste klopt aardig, want veel van de oude zuilen zijn verdwenen. Toch vinden we in dit onderzoek iets dat burgers, sterker dan verwacht en ongeacht hun afkomst, verbindt: BBQ’en. Verbinding op microniveau dan, in een gezelschap met gemiddeld zeven á acht andere personen.

De feiten liegen er niet om. Ruim 91% van de Nederlanders BBQ’t wel eens. De laatste BBQ waarbij men aanwezig was, werd beoordeeld met een schoolcijfer van maar liefst 7.8 gemiddeld. Slechts één op de twintig Nederlanders vindt BBQ’en echt helemaal niks. Aan zoveel saamhorigheid kunnen Sinterklaas, Kerst, Koningsdag of zelfs een succesvol Oranje op een WK voetbal niet tippen. Natuurlijk kan BBQ’en niet zo maar op één lijn worden gesteld met deze massaal gevierde volksfeesten. Maar feit is wel, zo blijkt uit dit onderzoek, dat het bij uitstek individuen en groepjes van mensen verbindt.

BBQ’en: samen uit, lekker thuis

Het oer-Hollandse woord gezellig lijkt wel bijna uitgevonden voor de omschrijving van de sfeer op een BBQ. Wat direct doet vermoeden dat veel andere maaltijden eerder functioneel dan gezellig zijn. Maar BBQ’en is primair een sociaal samen zijn, in een natuurlijke omgeving (80% doet het in de tuin) waar het tempo laag is en er op de grill, heel passend, vooral slow food ligt. Ineens is er de tijd voor elkaar die doorgaans niet wordt gevonden of vrijgemaakt. Misschien staat de smartphone wel op vliegtuigstand – heel misschien zelfs wel uit. De ambiance is gemoedelijk en zomers. De manier van koken is bijzonder want wijkt af van de o zo saaie dagelijkse routine. En het grillen van vlees en andere producten wordt als heel natuurlijk ervaren: terug naar de oertijd.

BBQ’en: hoofdrol voor mannen, grillprestaties mager

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederland zwart ziet van de BBQ’s. Maar liefst 69% van de Nederlanders beschikt over een normale BBQ. Een buitenkeuken is in 9%, een keramische BBQ in 5% van de gevallen aanwezig. Ruim de helft van de Nederlanders BBQ’t maximaal vijf keer per jaar, zo’n 40% doet dat vaker. Een gemiddelde BBQ kent een mooi behapbaar gezelschap van 7 tot 8 personen.

Bij mannen zijn de aspiraties achter de grill groter dan bij vrouwen. Uitspraken als “my grill is my castle” en “ik grill, en vooruit, af en toe mag een ander” scoren dan ook hoger bij mannen. Vrouwen herkennen zich meer in zinnen als “daar brand ik mijn vingers niet aan” of “ik druk meestal mijn neus”. Opmerkelijk is dat slechts één op de vijf BBQ-koks zijn eigen grillprestaties beoordeelt met een schoolcijfer 8 of hoger. Een even grote groep vindt zichzelf eerder een prutser, en het gemiddelde magere schoolcijfer van 6,4 straalt bescheidenheid zo niet nederigheid uit. Op de vraag wat dan de lastigste onderdelen zijn bij BBQ’en is de top 3:

- de BBQ na afloop goed schoonmaken (27%)

-  de goede hoeveelheid vlees en andere producten kopen (25%)

-  voorkomen dat het vlees of andere producten aanbranden(24%)

BBQ’en: natuurlijke manier van eten bereiden

Vlees ontbreekt bijna nooit op de BBQ (96%), en dat geldt in mindere mate ook voor kip (78%). Daarnaast worden ook steeds vaker groenten (39%) en vis (35%) op de BBQ gegrild. Als side dishes zijn stokbrood met kruidenboter en salades zeer populair. Ook de sauzen ontbreken niet: de gemiddelde BBQ-ganger schept 3,2 verschillende sauzen op zijn bord. Mannen en senioren variëren in hun saus keuzes meer dan gemiddeld. Ook qua drank gaat het er erg gevarieerd aan toe. Mannen gaan, niet onverwacht, massaal aan de pils (61%) vrouwen kiezen eerder voor rosé of een watertje. Populair bij de jongeren zijn Radler, cocktails en tapbier.

Tot slot een aantal stellingen die we met Nederland deelden rond BBQ’en. Maar liefst 50% vindt BBQ’en de meest natuurlijke manier van eten bereiden, slechts 15% steekt de BBQ vooral aan vanwege de kinderen en bij 73% van Nederlanders geeft BBQ’en een vakantie gevoel.

infographicBBQonderzoek2015


lees verder

Top 15 meest vernieuwende activaties van afgelopen 15 jaar

TOP 15 meest vernieuwende activaties

Sinds 2000 houden Activate&co en Trendbox continu onderzoek bij de consument naar de werking van activatie campagnes.  15 jaar Activatie Barometer onderzoek een milestone die  we graag vieren met een aantal bijzondere topvijftien’s. Wat waren in de ogen van de consument nu de 15 activaties die de afgelopen 15 jaar het allerhoogst scorende op vernieuwendheid?

Bier marketeers erg innovatief

Een bijzonder lijstje waar al meteen opvalt dat de marketeers in de biermarkt erg innovatief zijn! In het totaal weten maar liefst 6 activaties van biermerken de TOP15 te halen. Sterker nog de hele top drie wordt door bier activaties voorzien. Zowel Heineken als Grolsch weten als enige twee keer op innovativiteit te scoren in deze lijst.

AH kortingstickers evergreen

De food marketeers komen niet verder dan 3 innovatieve acties terwijl zij wel de grootste partij zijn in het totaal van de 1.250 onderzochte activatie campagnes. Opvallend ondervertegenwoordigd is de categorie retail. Juist zij zetten veelvuldig activaties in om consumentengedrag te stimuleren. Alleen Albert Heijn weet met zijn “korting stickers”, waarbij je zelf je eigen voordeel kan bepalen, hoog te scoren op vernieuwendheid. Het is de enige activatie die ook meteen is uitgegroeid tot een echte evergreen. AH heeft deze innovatieve activatie methode bedacht en steeds verder uitgebouwd van sec kortingstickers naar meer emotionele vorm van zelf Jokers plakken bij AH. Het is inmiddels een zeer populaire activatie vorm geworden met de erg veel navolging van met name in retailland. Ook veel navolging kreeg het persoonlijk maken van het aanbod. Postbank deed dat als een van de eerste. Je kon helemaal je eigen pas bepalen. Een trend die we daarna veelvuldig, vaak met succes, terug zagen.

Premiums scoren met vernieuwendheid

Als we kijken naar de verschillende activatiemethoden dan valt op dat bij vernieuwende acties veelvuldig premiums opduiken. Veel meer dan bijvoorbeeld wedstrijden, korting of refund. Meer dan de helft van de activaties in deze TOP15 maakt gebruik van een premium die een innovatief karakter heeft. Premiums die niet alleen gratis gegeven worden bij aankoop (Diamant terugschenk-trechter, Grolsch beugelblik, Postbank-pas met je eigen foto) maar waar ook gewoon voor betaald moet worden (Grolsch beugeltafel, Amstel BierBQ, Bavaria DutchDress, Nuon Energieshirt, KING Alex rol). Door iets vernieuwends te doen kun je blijkbaar hier ook een bijdrage voor vragen van de consument.

Oranje acties minder vernieuwend

Verwachting was dat de TOP15 meer EK/WK oranje acties zou bevatten daar dit eveneens een grote groep vormt binnen de 1.250 onderzochte activaties. Alleen Bavaria en Nuon kwalificeren zich met een innovatieve oranje aanpak. Het is blijkbaar niet makkelijk om de “oranje” consument te winnen met vernieuwende activaties.  Andere inhaker is King pepermunt die Koningsdag innovatief lading gaf door tijdelijk hun rollen Alex te noemen.

Belang maatschappelijk issues

Maatschappelijke betrokkenheid vinden we gelukkig ook terug in deze TOP15. De recycling acties van oude batterijen (Stibat) alsmede de eerste actie om oude mobieltjes in te leveren (Tell me, Siemens en T-Mobile) Kenden een hoog innovatie gehalten. Deze laatste inruil actie steunde ook nog een Goed doel door kinderen een toekomst te bieden.

Partnerships en innovaties

Hoe was het gesteld met partnerships en vernieuwendheid? Verrassende combinaties zagen we zoals op 1 Heineken met NS, Becel met zorgverzekeraar VGZ en de eerder genoemde inruilactie van Tell me, Siemens en T-Mobile. Vaak verrassende samen werkingen maar als dit een logische fit is binnen de activatie campagne geeft dat goede resultaten ook qua deelname bereidheid.

Gouden innovatie jaren 2003 t/m 2005

Benieuwd wat de gouden jaren waren wat betreft innovatieve acties? In de periode 2003 t/m 2005 vierde vernieuwendheid hoogtij want ruim 50% van de activaties in deze lijst werden in deze economische bloei tijd ontwikkeld.

Succes & innovatie

Blijft over de meest interessante vraag: scoren vernieuwende activaties ook hoog qua deelname bereidheid bij de consument? Ondanks dat de activatie met de allerhoogste deelname bereidheid die we gemeten hebben hier vertegenwoordigd is (Becel) zien we een wisselend beeld. Gezamenlijk liggen liggen deze TOP15 van innovatieve activaties qua deelname bereidheid iets boven het gemiddelde van bench mark van alle 1.250 activaties. Vernieuwendheid kan een bijdrage leveren aan een hogere deelname bereidheid maar een garantie is het niet. Je kunt ook te vernieuwend zijn, of met een actie verder gaan dan het merk toelaat.

lees verder

Activatie Barometer onderzoek 15 jaar!

Het Activatie Barometer onderzoek 15 jaar!

Dit jaar viert Activate&co het 15 jarige bestaan van de Activatie Barometer. 15 Jaar Activatie Barometer is zeker een milestone. Sinds 2000 houden we in samenwerking met Trendbox structureel consumenten onderzoek naar de werking van activaties. En dit vieren wij natuurlijk op een passende wijze. Wij trakteren u op de kennis van 15 jaar onderzoek.

Vijftien jaar Activatie Barometer leverde een mooie mijlpaal op: de database telt nu de evaluaties van exact 1.250 merkpromoties. Daar valt veel mee te doen. Bijvoorbeeld: wat waren volgens de consument de 15 meest vernieuwende activaties van de afgelopen 15 jaar?

lees verder

Speciale editie: Activatie Barometer onderzoek

Het laatste Activatie Barometer onderzoek van 2014 is afgerond!

De speciale editie van het Barometer Onderzoek, “goede doelen en hun wervingsactiviteiten” is afgerond! Onderzoek over een ontwikkelingen in deze markt, zoals de steeds vaker gehoorde oproep om een specifieke activiteit te ondernemen, een gokje te wagen of een product aan te schaffen.

Het onderzoek bevat interessante insights over wat consumenten nu het meest waarderen qua wervingsactiviteiten. Maar ook lees je over wat mensen nu echt irriteert aan de benadering van goede doelen.

Resultaten van dit Activatie Barometer onderzoek zijn beschikbaar!

Interesse in het onderzoeksresultaten? Mail naar frank@activateandco.nl


Het eerste Activatie Barometer onderzoek van 2015 staat gepland voor komend voorjaar. (maart/april)

Interesse in deelname? Laat het ons weten.

lees verder

De Activatie Barometer is afgerond!

De 42ste meting van het continue Activatie Barometer is afgerond! Begin november heeft onderzoeksbureau Trendbox 500 consumenten van 18 jaar en ouder gevraagd naar een achttiental actuele activatie campagnes. Het doel was om betere inzicht te krijgen naar het succes van een aantal opvallende acties. In het Activatie Barometer onderzoek hebben wij de volgende aspecten gemeten:

• geholpen bekendheid activatie campagne

• aantrekkelijkheid van aanbod

• passendheid bij het merk

• sympathie van de activatie

• vernieuwendheid

• deelname bereidheid

Uit de actieteller van activaties over de periode augustus tot en met oktober 2014 zijn een achttiental activaties geselecteerd die opvallend dan wel vernieuwend zijn.

De volgende activatie campagnes lopen mee in het onderzoek:

1. Albert Heijn – Gratis boerderijmini bij elke 15 euro

2. Albert Heijn en IENS – Heerlijke Spaaractie spaar voor een gratis 2e driegangenmenu!

3. Alpro – Maak kans op een heerlijke High Tea voor twee

4. Becel – Spring samen met Becel op de fiets en verdien 5,- voor de Hartstichting

5. Blue Band – Spaar gratis broodtrommeltjes

6. Deen – Jeugdsponsor actie: spaar voor de club en krijg korting bij de kassa!

7. Heineken – Win het stedenavontuur van je leven

8. Heinz – Zet je burger op de kaart bij Ed Blaauw

9. John West – Hengel mee naar leuke prijzen

10. Jupiler – Volle bak akoestiek: gratis sound tube in een krat Jupiler bier

11. Karwei – Karwei-dagen in de Efteling

12. Palm bier – Ontvang bij aankoop van een kratje Palm 2 bolglazen

13. Royal Club – Gratis Diner voor 2e persoon

14. Warsteiner – Het beste van Duitsland ruim 35.000 prijzen

15. Jumbo – Uitzegels, sparen voor korting op een avondje uit

16. Chiquita – Koop 4 kilo Chiquita bananen en win een van de Kenwood blenders

17. Kips – Sparen voor korting op artikelen van fonQ.nl

18. HAK – Win tickets voor het HAK Boomgaardconcert met Ilse DeLange

Resultaten van deze Activatie Barometer meting zijn beschikbaar!

Interesse in het onderzoeksresultaten? Mail naar Frank@activateandco.nl

lees verder

Verrassende Oranje TOP 10

De WK-inhaakacties van Jumbo en Albert Heijn zijn het meest bekend, maar de bescheiden inhaker van Intersport, Balls for Brasil, wordt door de Nederlandse consument het meest gewaardeerd. Dit blijkt uit de Oranje Barometer, een online onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox in samenwerking met activatiebureau Activate&Co heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van n=600 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het veldwerk voor het onderzoek vond begin juni 2014 plaats, vlak vóór het WK, toen alle relevante acties van start waren gegaan.

Jumbo’s Juichpak en de AH’s Hup Holland Hamsters bekendste inhakers
Het stevig ondersteunen van inhaakcampagnes loont doorgaans, zo blijkt ook uit de bekendheidsscores van de verschillende campagnes rond het WK voetbal in Brazilië. Het Juichpak van Jumbo en de Hup Holland Hamsters van AH zijn bij de consument met 80% verreweg het meest bekend. De bijbehorende commercials waren voor de gemiddelde tv-kijker dan ook nauwelijks te missen. Hoog is daarna ook de score van Bavaria’s HolánDress (62%), een nieuwe creatie uit Lieshout die eveneens geregeld op tv te bewonderen was. Duidelijk bekender dan gemiddeld zijn eveneens Lidl’s Je WK start bij Lidl, de Toi Toi Tooi van Plus en de WK Aftrapweken van Mediamarkt.

Balls for Brasil van Intersport meest gewaardeerd
Ondanks al dat mediageweld wordt de veel minder bekende WK actie van Intersport, Balls for Brasil, door de consument het meest gewaardeerd. Bij inlevering van een oude voetbal kreeg men bij deze sportketen een voucher á € 5,- voor een nieuwe bal plus een donatie van € 1,- aan More2Win, een organisatie die kinderen in de favelas ook de kans wil bieden om te sporten. De inhaker is kraakhelder en volstrekt transparant, en de link met het goede doel (voetballen voor arme kinderen faciliteren) op de ‘plaats delict’ (de favelas) maakt hem rond & af. Een respondent verwoordde het mooi: Nu winnen die mensen die nooit winnen.
De Hup Holland Hamsters van Albert Heijn staan op de tweede plaats in de ranglijst van meest gewaardeerde acties. Na het echec van de M/V Voetbalpool van 2012 revancheert de grootgrutter zich met weer een variant op de Wuppies. Nieuw is het dus niet, er is wel kritiek op de uitvoering (‘Ze zien er lelijk uit’) maar méér consumenten vinden het toch een leuke actie (‘Echt AH’) die met name aantrekkelijk is voor kinderen.
Op de derde plaats staat de merkwaardige, niet ronde dus weinig functionele maar wel weer grappige M-ball, die simpelweg gratis verkrijgbaar was bij twee verpakkingen M&M’s.

Bierbrouwers dominant in de Top 10
Gewoontegetrouw zijn bierbrouwers dominant in de top 10 van meest gewaardeerde WK activaties. Zo ook nu: Bavaria met de HolánDress, Heineken met de #sambaselfie, Jupiler met het gratis supportersshirt en Grolsch met zijn minibar worden alle goed gewaardeerd. De verschillen tussen deze vier acties zijn bepaald groter dan de overeenkomsten, maar bier en voetbal kijken zijn nog steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden. En daar horen dus goed gewaardeerde activaties bij, zelfs als dat variaties zijn op al langer bekende thema’s.

De Oranje Barometer Top 10
De complete top 10 van meest gewaardeerde acties ziet er dit jaar als volgt uit. Het betreft de totaalscore op basis van aantrekkelijkheid, vernieuwendheid, sympathie, passendheid bij merk en deelnamebereidheid.

Plus en Jumbo buiten de Top 10
De opvallendste afwezigen in deze lijst zijn zonder twijfel de Toi Toi Tooi van Plus en het Juichpak van Jumbo. Beide acties hebben een duidelijke vaste kern van fans, maar polariseren door hun campagnedragers ook meer dan de meeste andere inhakers. En dat verklaart hun gemiddeld genomen lagere posities. Daarnaast reageert bij het Juichpak een aanzienlijk deel van de consumenten teleurgesteld op het feit dat het pak al zo snel was uitverkocht. Zo kan succes zich ook tegen je keren.

Deelnamebereidheid stijgt
De inhaakoogst van het EK 2012 was kwalitatief schraal, maar dat geldt niet voor de acties van dit jaar. Als we alle evaluaties nu sommeren, dan ligt de waardering voor het aanbod op hetzelfde niveau als gemiddeld in de EK’s en WK’s vanaf 2006. Op het aspect vernieuwing is er echter sprake van een plus van zo’n 5%, en de deelnamebereidheid ligt in die vergelijking zelfs zo’n 8% hoger. Voorafgaand aan de eerste WK-wedstrijd had ruim een kwart (28%) dit jaar al aan een actie meegedaan, de hoogste score sinds 2006. Inderdaad, een aantal adverteerders was er dit jaar vroeg bij. Maar minstens zo belangrijk: veel consumenten vinden het nog steeds leuk zo niet ‘gezellig’ om positief te reageren op een inhaker.

lees verder

Insights rond WK consumptie

Dat je met onderzoeksinfo kunt scoren laat Grolsch zien met hun koel bier tijdens de WK. Jammer dat ze niet gevraagd hebben wat Oranje fans tijdens de rust doen wat of er veel gekeken is naar het speciale Oranje WK blok hadden we graag willen weten. De grandioze start wedstrijd van Oranje tegen Spanje werd maar liefst door 7,2 miljoen Nederlanders bekeken het doelpunt van van Persie waarschijnlijk door miljarden voetbalfans all over the world!

lees verder

Animo WK voetbal hoog in NL


Een maand geleden stond de interesse in het WK Voetbal met 47% nog op een relatief laag pitje. Pal voor aanvang van het toernooi is dat beeld behoorlijk veranderd. 62% van de Nederlanders zegt nu geïnteresseerd te zijn in het toernooi. Deze score ligt boven de niveaus van de afgelopen vijf grote voetbaltoernooien, i.c. twee WK’s en drie EK’s. Niet eerder was de belangstelling in het land bij aanvang van een toernooi zo groot.
Dit blijkt uit online Oranje barometer onderzoek dat Trendbox en Activate&co hebben uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van n=600 Nederlanders in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Vanaf 1990 volgen we de ontwikkeling van de Oranjekoorts rond de grote voetbaltoernooien op de voet. Deze week werd de laatste online peiling voorafgaand aan de openingswedstrijd in São Paulo afgesloten.

Oranjekoorts: 41°
Ook in breder perspectief is de Oranjekoorts fors opgelopen. Op een schaal van 1 tot 100, gebaseerd op gegevens over interesse, houding en gedrag, stelden we een maand geleden een Oranjetemperatuur van 31° vast. Van onderkoeling is echter geen sprake meer: we noteren nu een koortspiek van 41°, ook een nieuw record in deze fase van het toernooi. En dan moet het allemaal nog beginnen.

Betrokkenheid met Oranje groeit
Opgewarmd door alle voorbeschouwingen en inhaakacties blijkt dus dat ‘we’ inmiddels buitengewoon nieuwsgierig zijn naar het toernooi. Vooral mannen en de leeftijdsgroep 25-34 (beide 75%) hebben daar bovenmatig veel last van. In lijn daarmee is de betrokkenheid met Oranje gegroeid, van 65% begin mei naar 73% nu. Dat is in absolute zin al een bijzondere uitkomst, maar het is ook de hoogste score van de afgelopen zes toernooien.

Ook inhaakacties populairder dan ooit
Begin mei constateerden we al dat er op dat moment méér mensen (11%) hadden meegedaan aan een WK-inhaakactie dan een maand voor aanvang van het WK in Zuid-Afrika. Deze trend heeft zich doorgezet: inmiddels heeft 28% zich door zo’n inhaker laten verleiden, opnieuw de hoogste score sinds 2004. Mannen deden dit meer (32%) dan vrouwen (24%), maar de doelgroep die er bij uitstek voor openstaat is de leeftijdsgroep 25-34 jaar (40%).

Praathuis Oranje is open
De berichtgeving over Oranje in de media wordt eveneens veel intensiever gevolgd (59%) dan een maand geleden (47%), en natuurlijk is het Oranje praathuis nu ook echt open. Bijna de helft van de Nederlanders (46%) praat inmiddels minimaal wekelijks met vrienden en bekenden over Oranje, bijna een verdubbeling vergeleken met begin mei (24%).

Toenemend optimisme over prestaties Oranje
In alle Oranje commotie groeit ook het optimisme over de mogelijke prestaties van het team van Louis van Gaal. Dat geldt echter vooral voor het overleven van de poule. Begin mei meende nog slechts eenderde (34%) dat Oranje door zou dringen tot de laatste zestien, nu is dat een meerderheid van 54%. Over de mogelijkheid van een titel zijn Nederlanders echter nog vooral zeer realistisch: slechts 7% denkt dat dit gaat lukken, tegen 5% begin mei.

Een op de drie doet mee aan de voetbalpool
Een maand geleden voorspelden we dat uiteindelijk circa een kwart van de Nederlanders zou gaan meedoen aan een WK voetbalpool. Daar zitten we met 22% inmiddels zo dichtbij dat de prognose wat naar boven moet worden bijgesteld: nog eens 14% verwacht last minute mee te gaan doen. Dit betekent dat ongeveer eenderde van de Nederlanders een gokje gaat wagen. Van de mannen is dat ongeveer de helft en, misschien minder verwacht: naarmate het inkomen stijgt, neemt ook de goklust toe.

ING en Heineken kleuren het meest Oranje
Met hun inhaakacties proberen bedrijven vaak ook om een sterk Oranjegevoel te creëren. Op dit moment lukt dat ING volgens de consument het beste, op geringe afstand gevolgd door Heineken. Nationale Nederlanden en de Staatsloterij volgen op wat ruimere afstand.

lees verder

WK 2014 minder Oranje acties!

Minder WK acties dan twee jaar terug
De meest actuele stand van de Oranje Actie teller is 136 met nog een paar dagen voor de start van WK 2014 in Brazilië. Verwachting is dat we uitkomen op ± 150 nationale activatie campagnes die inhaken op WK/Oranje beleving. Dat is bijna 100 minder dan het record tijdens EK 2012 toen de teller uitkwam op 241 activatie campagnes rond Oranje. Belangrijkste reden is dat het resultaat van Oranje tijdens het EK minder was terwijl de verwachten juist heel positief waren. Sinds het EK van 2000 was er steeds een stijging van het aantal Oranje acties waar te nemen die nu voor het eerst lager uitvalt. Minder Oranje acties zien we in markten als: energie, benzinestations, DHZ/bouwmarkten en telecom.

lees verder

Nog geen uitbraak van Oranjekoorts


In Nederland is nog geen sprake van een stevige Oranjekoorts. De consument loopt op zijn hoogst zachtjes warm voor de WK Voetbal in Brazilië. Laat die stadions daar eerst maar eens afkomen, dus. Op een schaal van 1 tot 100, gebaseerd op gegevens over interesse, attitude en gedrag, noteren we een maand voor aanvang van het toernooi een Oranje temperatuur van 31 graden. Dat is een behoorlijk gevalletje van onderkoeling, ook in vergelijking met de EK 2012 in Polen en Oekraïne (35°) en de WK in Zuid-Afrika van 2010 (37°).

Consument komt steeds later op gang
Vanaf 1990 volgt Trendbox de ontwikkeling van de Oranjekoorts voorafgaand aan en tijdens de grote voetbaltoernooien op de voet. In vergelijking met dat rijke verleden is één ding op zijn minst duidelijk: de consument komt steeds later op gang. Dat blijkt opnieuw uit een deze week afgesloten online peiling onder een landelijk representatieve steekproef van n=500 respondenten van 18 jaar en ouder.
Basisinteresse is er altijd, natuurlijk. Vier weken voor aanvang van het toernooi in Brazilië is de helft van de bevolking (47%) geïnteresseerd in het toernooi. Toch is dat beduidend minder dan de 58% die destijds reikhalzend uitkeek naar de WK in Zuid-Afrika. Eenvijfde (19%) is al zeer betrokken bij het wel en wee van Oranje, waar dat een maand voor Zuid-Afrika nog een kwart was. 13% meldt Oranje in de media al op de voet te volgen, en dat is een harde kern die door de tijd in omvang nauwelijks krimpt.
Maar een eerste echte koortspiek in het Oranjelegioen is niet eerder te verwachten dan begin juni, kort voor de openingswedstrijd. Die zet dan door tijdens de poulewedstrijden, als naar verwachting één op de drie Nederlanders zijn normale leefpatroon aan het toernooi heeft aangepast: eten voor de tv (17%), kijken in de horeca (11%) en meer op bezoek bij vrienden/familie (10%) vooral. Natuurlijk mede afhankelijk van de resultaten van Oranje kan de belangstelling vervolgens stijgen naar niveaus boven de zestig of zelfs zeventig procent, en zal tot tachtig procent zich betrokken gaan voelen bij ’ons’ Oranje.

Inhaakacties
Tegen de geschetste trend in hebben op dit moment al wel méér mensen (11%) meegedaan aan een WK-inhaakactie dan een maand voor aanvang van het WK in Zuid-Afrika (8%). De verklaring daarvoor is dat het aanbod van acties ditmaal eerder op gang is gekomen dan in 2010. Het zou na de lastige poulefase immers zo maar eens klaar kunnen zijn met Oranje, en dan kun je er met je actie als fabrikant of detaillist maar beter vroeg bij zijn. Een aantal van de Oranje parafernalia van 2014 ligt nu dus al rustig bij de consument in de kast, te wachten op het moment suprême.

Oranjegevoel
Met hun inhaakacties proberen bedrijven vaak ook om een sterk Oranjegevoel te creëren. Tot op heden is dat Heineken – een mooi voorbeeld van zo’n vroege inhaker – volgens de consument het beste gelukt. ING Bank volgt op geringe, Nationale Nederlanden en de Staatsloterij volgen op gepaste afstand. We zullen zien hoe die scores zich ontwikkelen als adverteerders de mediadruk hebben opgevoerd en het toernooi van start is gegaan.

Wordt het wat?
De verwachtingen van de Nederlandse consument ten aanzien van de prestaties van Oranje zijn eerder realistisch dan optimistisch. Slechts eenderde (34%) twijfelt er niet aan dat het team van Louis van Gaal de poulefase overleeft. En slechts 5% rekent op niets minder dan de wereldtitel. Dat is de laagste score, de minste verwachting van de laatste zes EK’s en WK’s.


Voetbalpooltjes
Of men zijn WK voetbalpooltjes ook zo realistisch gaat invullen, is natuurlijk nog maar de vraag. Tot op heden heeft 8% in elk geval al aan zo’n pool meegedaan; nog eens 20% is van plan dat de komende weken te gaan doen. Deze cijfers sporen aardig met die van de WK in Zuid-Afrika, toen 11% de pool een maand voor aanvang al had ingevuld en een groep van eveneens 20% dat nog van plan was. We verwachten uiteindelijk op een kwart gokkers uit te komen – dat zijn er toch zo’n 3 miljoen.

lees verder

Clash Of The Titans: Nike vs. Adidas

Zoals bij ieder groot sportevenement proberen de belangrijkste aanbieders van sportwaren zoveel mogelijk media aandacht te krijgen, zo ook bij het Wereld Kampioenschap voetbal in Brazilië dit jaar.
Met het oog op het WK voetbal in Brazilië is het volgende hoofdstuk in de strijd tussen de twee grootste sportwaren fabrikanten begonnen: Nike versus Adidas.

WK Brazilië 2014
Beide giganten vechten al jaren om het domein voetbal, waar beide fabrikanten een ongeveer even groot aandeel in hebben. Hoewel Adidas de officiële sponsor van de FIFA World Cup is, is Nike de hoofdsponsor van het nationale team van gastland Brazilië. Uit de top 10 van teams die volgens gokwebsite Unibet.nl het meeste kans maken op de WK titel, valt af te lezen dat beide organisaties vier van deze nationale teams sponsoren.


Thema clash
Ook qua WK campagne thema’s ontlopen de kemphanen elkaar niet. Zowel Nike’s ‘Risk Everything’ thema als Adidas #All Or Nothing thema dragen beide de lading om er maximaal voor te gaan en alles te geven tijdens het WK. Met een kort filmpje is de strijd tussen Nike en Adidas begonnen. Wij zijn benieuwd wat hier uit gaat volgen.

Nike: Risk Everything
Nike heeft begin april haar campagne voor het WK in Brazilië gelanceerd, genaamd: Risk Everything.
In de commercial, die slechts een 1 minuut en 14 seconden duurt, wil Nike vertellen hoe hoog de druk op sommige spelers is op bepaalde momenten en hoe het nemen van risico’s kan leiden tot grootse daden. Nike doet dit door middel van supersterren Christiano Ronaldo, Neymar en Wayne Rooney, die door hun land als helden worden gezien.


‘If you are prepared to risk everything, there’s no telling what you can do.’

Adidas: #All or nothing
Als hoofdsponsor van het WK heeft Adidas de officiële WK-bal ontwikkeld: De ‘Brazuca’.
Als start van de WK campagne dit jaar wordt deze bal aangegrepen middels een filmpje met enkele bekende voetballers die de organisatie sponsort, zoals Lionel Messi. Dit filmpje wordt afgesloten met de zin ‘all or nothing’. Ook op de website van Adidas worden meerdere tegenstellingen als ‘game on, or game over’ gecommuniceerd. Waarschijnlijk volgt er nog een concreet vervolg op dit thema, maar dit heeft Adidas nog niet gepresenteerd. Deze zal echter niet erg lang op zich laten wachten, gezien de naderende start van het toernooi op 12 juni: Brazilië – Kroatië.

lees verder

Top 12 van 2012

Wat waren de meest bijzondere acties van 2012? Samen met Bas de Zeeuw van promotionmakers de top 12 activaties campagnes van Nederland samnegesteld. AH is de grote winner met “start je eigen winkel” en het sparen van mini’s die jong en oud in beweging bracht.
Natuurlijk werd er weer vol ingehaakt op de Europese Kampioenschappen voetbal wat ook meteen terug te zien is in de lijst. Met ruim meer dan 200 inhakers op het EK was er bijna geen enkel merk die de Oranjegekte niet omarmde, dit leverde dan ook 4 noteringen in de Top 12 op. ‘Londen Centraal’ van de NS zette zichzelf mooi neer op plaats drie in de lijst. Onder het motto van “Bij NS staat deze zomer Londen Centraal” zijn onder andere de acht meest bezochte stations tot Olympische dorpen omgebouwd, waar treinreizigers de wedstrijden op grote schermen konden volgen onder het genot van echte Engelse lekkernijen. Ook bijzonder was de culturele loyalty actie van het Parool. Vier weken lang trakteerden zij al zijn abonnees op gratis Museum tickets met als start het Stedelijk dat na acht jaar weer open ging.  Toch wel een bijzonder jaar 2012. Benieuwd wat er allemaal in 2013 gaat komen om consumenten te activeren!

lees verder

Minder Olympische inhaakacties, schaatsen wint goud qua populariteit

Minder Olympische inhaakacties en schaatsen is veruit de populairste Olympische sport waar merken en bedrijven op inhaken met hun marketingbeleid. Op dit moment zijn er 21 Olympische activatiecampagnes gemeten waarvan de helft gerelateerd is aan de schaatssport. Naast algemene ‘support onze helden’ uitingen wordt er vaak speciaal aandacht besteed aan individuele schaatsers, met als toppers Sven Kramer en Ireen Wüst. P&G en Samsung zijn de bedrijven die het meest actief zijn met inhaakacties. Dit zijn enkele van conclusies vanuit de Olympische Actie Teller Sochi 2014 die bijgehouden wordt door Activate&co.

Olympische Actie Teller Sochi 2014
Sinds 2000 verricht activatiebureau Activate&co, in samenwerking met marktonderzoekbureau Trendbox, consumentenonderzoek naar de oranjebeleving rond EK/WK’s voetbal. Vanaf de Olympische Spelen van 2012 in London worden ook Olympische activaties gemeten. Voor aanvang van de Winterspelen is de Olympische Actie Teller Sochi 2014 gestart. Het doel is om consumenteninzichten te krijgen over kennis, houding en gedrag met betrekking tot marketingactiviteiten van merken en bedrijven die inhaken op de Olympische Spelen. De Olympische Actie Teller Sochi 2014 geeft steeds een actueel beeld hoeveel Olympische inhaakcampagnes er lopen en welke merken en bedrijven de afzender zijn.

Minder Olympische inhaakacties
De Olympische Winterspelen zijn het kleinere broertje van de Zomerspelen in omvang, duur en deelnemers. Dat zien we ook terug bij het aantal Olympische inhaakacties. Bij aanvang van de Olympische Spelen Londen 2012 haakten ruim 50 activatiecampagnes in op dat evenement. Sochi 2014 start met 21 Olympische campagnes.

P&G zeer actief met Sochi 2014
Het zijn hoofdzakelijk bedrijven die officieel sponsor zijn van IOC of NOC*NSF die actief zijn rond de Olympische Spelen van Sochi. Procter & Gamble is het meest actief. Naast de corporate campagne “Mijn Mam” haken ook hun merken Dreft, Gillette, Pampers en Head&Shoulders in op de Spelen. Zij begonnen al ruim een half jaar geleden met hun activaties. Samsung, ook een internationale partner van IOC, is na P&G het meest actief met de Olympische gedachte. Opvallend is dat een aantal bedrijven dat sponsor is van de Spelen hier (nog) niets mee doet. Internationaal zijn dat Coca Cola, Mc Donalds, Visa en Panasonic, nationaal Rabobank en Nuon.

Goud voor schaatsen
Schaatsen is veruit de populairste Olympische sport waar merken en bedrijven op inhaken met hun marketingbeleid. Op dit moment zijn er 21 Olympische activatiecampagnes gemeten waarvan de helft gerelateerd is aan de schaatssport. Naast algemene ‘support onze helden’ uitingen wordt er vaak gebruik gemaakt van individuele sporters, met als toppers Sven Kramer en Ireen Wüst.

Homo’s terug in de kast
Naast het grote aantal positieve inhaakacties is er ook een negatieve teneur aanwezig, namelijk de aanhoudende discussie over principekwesties aangaande het Olympisch gastland Rusland. Sinds het ingaan van het derde termijn van president Vladimir Poetin zijn de mensenrechten daar in rap tempo verslechterd, mede door de wet die homo’s bij wijze van spreken terug de kast in stuurt. Amnesty International voert campagne met onder andere een radiocommercial waarin Nederlanders worden opgeroepen om een petitie te tekenen. Reisorganisatie Corendon doet het met een knipoog en biedt “50% Roze korting” aan op vliegreizen naar Sochi.

Oranje Barometer
Naast het bijhouden van de Olympische Actie Teller is het de bedoeling om tijdens de Winterspelen consumentenonderzoek te houden naar inhaakacties via het Oranje Barometer onderzoek. De campagnes worden spontaan becommentarieerd en bovendien op een aantal vaste parameters beoordeeld, namelijk: passendheid bij het merk, sympathiek, vernieuwendheid, aantrekkelijkheid en deelnamebereidheid. Op die manier geeft de consument zijn oordeel over wat de meest succesvolle Olympische Spelen activiteiten zijn.

Kijk op www.activatiebarometer.nl voor actueel nieuws over Olympische activaties en de Olympische Actie Teller Sochi 2014.

Meer info:

Activate&co, Frank de Bruin
T: 06 26 314 948
E: frank@activateandco.nl

lees verder

Activatie & Maatschappelijke issues

In samenwerking met pr bureau Issuemakers heeft Activate&co onderzoek verricht naar het gebruik van maatschappelijke issues in activaties. Maar liefst 70 activatie campagnes die gebruik maakten van maatschappelijke issues werden diepgaand geanalyseerd. De volgende categorieën werden door meerdere merken gehanteerd:

 • Aandacht voor milieu
 • Liefde  voor school, club, etc.
 • Support aan cultuur
 • Stimuleren gezondheid
 • Openheid/eerlijkheid herkomst (bio, fair trade, bezoek boerderij, etc.)
 • Steun aan een Goed doel

In alle gevallen zagen we dat het inzetten van een maatschappelijke  issue bij een activatie campagne stimulerend werkt qua sympathie en deelname bereidheid.

Interesse in dit onderzoek? Laat het ons even weten.

lees verder

Actuele activatie barometer onderzoek

Voor het najaar staat de 40ste meting van actuele activatie campagnes gepland. ±500 Consumenten geven hun mening over 15 verschillende activatie campagnes op factoren als aantrekkelijkheid, vernieuwendheid, sympathie, passendheid bij het merk en deelname bereidheid. Tevens zullen we stilstaan bij het activatie onderwerp hoe loyalty te vergroten.

Interesse in deelname aan dit onderzoek? Laat het ons weten via info@activateandco.nl.

In de afgelopen activatie barometer van deze zomer liepen de volgende activatie campagnes mee:

Chiquita, Bavaria, Jupiler, Heineken, Grolsch, Campofrio, Gal&Gall, Iglo, La Vache Qui Rit, Mastercard, Sportlife, Yakult, Melkunie, Sultana en Becel.  Opvallend was dat Becel met  een activatie programma rond fietsen in samenwerking met de ANWB hoog wist te scoren.
Het Becel activatie aanbod voor een gratis ANWB fietsroute app via codes op de verpakking sprak een brede doelgroep erg aan. Extra bijzonder daar het gratis cadeau geven van app’s zeker bij de oudere doelgroep minder voor de hand ligt.

lees verder
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter