Run verwacht op Makarapa

Op de kleurrijke makarapa wordt tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika een ware run verwacht. De bedenker van de bontversierde bouwhelmen verplaatste onlangs de productie van een werkplaats in een Township naar een fabriek.

Supporters dragen de rijkelijk versierde hoofddeksels die meestal gemaakt zijn van plastic helmen, waarbij gigantische brillen vaak de blikvanger vormen.

Alfred Baloyi gaat er vanuit dat de makarapa het meest gevraagde attribuut zal zijn tijdens het mondiale voetbalevenement dat op 11 juni begint.

Meer nog dan de doordringende klanken van de traditionele toeter. De vuvuzela schijnt door de lokale bevolking vooral tegen de tegenstanders van het gastland ingezet te worden.

Een supporter van het voetbalteam van Kaizer Chiefs werd in1979 geveld door een fles van een fan van de tegenpartij. De 52-jarige voormalige schoonmaker en eveneens fan van Kaizer Chiefs kreeg destijds van een vriend een bouwhelm. Daarop ontstond het idee en maakte Baloyi zijn eerste helm.

De ongeschoolde Baloyi begon aanvankelijk met beschilderde bouwhelmen. Later kwamen daar nog hoorns bij.

Baloyi, afkomstig uit Limpopo, verkocht de helmen in het begin mondjesmaat. Totdat zijn zoon en manager Lovemore de verkoop ter hand nam. Daarna werden er duizenden van verkocht.

Met de opening van de fabriek in Wynberg, bij Johannesburg, wordt de productie naar tachtig stuks per dag opgevoerd en hopen vader en zoon dat de buitenlandse bezoekers zich massaal tooien met de makarapa.

Bron: Telegraaf

0 reacties

Ben de eerste die een reactie achterlaat.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten.

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter